Skip to Main Content
I'm looking for

Vezető szerep a megelőzésben

A megelőzési protokollok megléte ellenére a nyomási fekély továbbra is az egyik leggyakoribb, kórházi ellátás során szerzett állapot 

egy hölgy virágkosárral sétál egy fa alatt

Kórházi ellátás során szerzett nyomási fekélyek 

A nyomási fekélyek előfordulási gyakorisága a kórházakban 7,3% és 23% között mozog Európában és Észak-Amerikában    Nyomási fekélyek a beteg kórházi tartózkodásának bármely pontján kialakulhatnak (pl. sürgősségi betegellátás, műtő, intenzív osztály, idősgondozás, gyermekgyógyászati ellátások)    . A nyomási fekélyek kialakulásának magas kockázatú területei közé tartoznak a keresztcsont, a sarok, a fej hátsó része és az orvostechnikai eszközök alatti területek (például arcmaszkok)    .

A nyomási fekélyek kialakulásának okai

A nyomási fekélyeket a tényezők összetett kölcsönhatása okozza – melyek közül a páciens bőrére és a bőr alatti szövetekre gyakorolt nyomás játszik fontos szerepet. Külső tényezők, mint a nyíróerők és a súrlódás, valamint a megnövekedett bőrhőmérséklet és páratartalom szintén közrejátszhatnak    .

A nyomási fekélyek terhe

A nyomási fekélyek szükségtelen szenvedést, kényelmetlenséget és fájdalmat okoznak a betegeknek. Továbbá hosszabb kórházi tartózkodásokhoz vezetnek, és növelik a személyzet idejére és az erőforrásokra vonatkozó igényt  . Mindez megnöveli az ápolás költségeit: Például, becslések szerint az Egyesült Államokban a nyomási fekélyek kezelésének éves költsége mintegy 11 milliárd USD  .

Nyomási fekélyek megelőzése

A nyomási fekélyek kezelésének költsége 3,6-szerese az azok megelőzésére fordítandó költségeknek  . Mivel az igazolt nyomási fekély prevenciós protokollok klinikai, tudományos és pénzügyi hatékonysága jól megalapozott    , arra összpontosítunk, hogy hogyan építhetünk a legjobb gyakorlatra és hogyan támogathatjuk az egészségügyi szakembereket a megelőzésben. Oktatási rendezvényeket is szervezünk, és szakértői támogatást is nyújtunk.

A nyomási fekélyek megelőzésének fő szempontjai

A nyomási fekélyek megelőzésére irányuló normál gyakorlatok a következők:

 • Kockázatértékelés a „veszélyeztetett” betegek azonosításához (ez rendszerint egy kockázatelemző eszköz (például Braden-skála) alkalmazásával történik, bőrértékeléssel kombinálva)
 • A bőr és a szövetek értékelése a nyomás általi károsodás korai jeleit keresve
 • Megelőző bőrápolás a bőr épségének elősegítése és a bőr károsodással szembeni megóvása érdekében (a bőr tisztán és szárazon tartása segít a mikroklíma szabályozásában)
 • A támasztófelületek használata a nyomás nagyságának csökkentése érdekében
 • Tartsa az ágy fejrészének 30 fokos vagy az alatti megemelésen tartása, a nyíró hatás kockázatának csökkentése érdekében
 • A profilaktikus kötszerek alkalmazása a gyakori súrlódásnak és nyíróhatásnak kitett területeken (pl. keresztcsont, sarok)  
 • A betegek testének elfordítása és testhelyzetük megváltoztatása a nyomás időtartamának csökkentése érdekében 
 • Táplálék és hidratálás biztosítása a nyomással szembeni szöveti tolerancia fenntartásához    

Profilaktikus kötszerek

A profilaktikus kötszerek nagy kockázatú területeken történő alkalmazása a megelőzési protokollok kulcsfontosságú szempontja. Egy nemzetközi klinikai gyakorlati útmutató    a nyomási fekélyek kockázatának megelőzése érdekében a nagy kockázatú területeken poliuretán habkötszer alkalmazásának megfontolását javasolja.

Számos vizsgálat eredményei, beleértve a véletlenszerűen ellenőrzött vizsgálatokat is, azt mutatják, hogy ezek a kötszerek hatásosak a keresztcsonton és a sarkon kialakuló nyomási fekélyek megelőzésében   . Segítenek a nyomási fekélyek kialakulásához hozzájáruló négy külső tényezővel szembeni küzdelemben – a nyíróhatás csökkentésével, a nyomás újraelosztásával, a súrlódás csökkentésével és az optimális mikroklíma fenntartásával       .

A testet elforgató és a testhelyzetet megváltoztató berendezések

A betegek testhelyzetének változtatása fontos szempontja a prevenciós protokolloknak   . A fej, a keresztcsont és a sarok védelmére számos lehetőség áll rendelkezésre a beteg testhelyzetének megtartása és a nyomás stresszpontoktól történő újraelosztása révén, például:

 • a testet elforgató és a testhelyzetet megváltoztató rendszerek, amelyek megkönnyítik a kórházi személyzet számára a betegek mozgását, csökkentik a szükséges fizikai erőfeszítéseket és csökkentik a személyzet sérülésének kockázatát   
 • olyan fluidizált pozícionáló berendezések, amelyek könnyen formázhatók bármilyen alakúra, és a beteget a kívánt helyzetben tartják a testhelyzet következő ütemezett megváltoztatásáig   
 • sarokvédők, amelyeket kifejezetten a magas kockázatú sarokterület pozícionálására terveztek   

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékek fontos szerepet játszanak a nyomási fekélyek kialakulásának megelőzésében, pl.:

 • Bőr tisztítószerek a bőr tisztán tartására
 • Barrier® termékek, amelyek védik a bőrt a túlzott nedvességtől, valamint a vizeletben és a székletben lévő, ingerlő hatású vegyi anyagoktól
 • Nedvesítő anyagok a száraz bőr hidratálására   

Mölnlycke kapcsolódó termékek

'References'

Share this page on social media

Lépjen kapcsolatba velünk
Select your market

Select your market

Mölnlycke Close

Egészségügyi szakember megerősítése

Az Ön által meglátogatni kívánt oldal információi kizárólag egészségügyi szakemberek számára készültek. Az alábbi jelölőmezőre kattintva Ön megerősíti, hogy egészségügyi szakember.