Skip to Main Content
A következőt keresem
hidden1hidden2
David Revez a kilyukadás jelzéséről, és hogy ő miért visel dupla kesztyűt

A dupla kesztyűviselettel mint a műtét típusától független biztonsági gyakorlattal kapcsolatos kérdésekre vegyes reakciók érkeztek. Miközben minden sebész azonnal felkiált, hogy „Számomra a kezeim jelentenek mindent”, „A kezeim a képzéssel töltött éveim kiterjesztései” vagy „Az agyam után a kezeim a legfontosabb testrészeim. A kezeim nélkül semmit sem tudok csinálni”, a dupla kesztyűviselettel szembeni ellenállás néhány sebészben még mindig él, míg mások nem vállalnak műtétet a dupla kesztyű alkalmazása nélkül.

Bármely, vérrel való érintkezés a vérrel terjedő betegségekben – például a hepatitis és a HIV – megnyilvánuló kockázatot rejt magában, ezért volt elsősorban a sebészeti kesztyű használata általánosan elfogadott. De annak ismeretében, hogy a kesztyűk gyakran kilyukadnak (bizonyos műtéteknél akár 45 százalékos arányban)   , valamint hogy ez könnyen észrevétlen marad (az idő akár 92 százalékában) , a dupla kesztyűviseletet javasolják mint a valamennyi műtéti eljárásban – és nem csak a magas kockázatú esetekben – alkalmazható extra védelmi réteget . A dupla kesztyűviselet bizonyítottan csökkenti a vérrel terjedő betegségek terjedésének kockázatát  , valamint mind a beteg, mind a sebész számára mérsékli a veszélyes és költséges keresztszennyeződésnek és fertőzésnek való kitettséget. A 2014-es Cochrane áttekintő közlemény megállapítja, hogy szimpla kesztyűhöz képest a dupla kesztyű alkalmazása 65 százalékkal csökkenti a vérszennyeződés kockázatát és 71 százalékkal csökkenti a belső kesztyű kilyukadásának kockázatát .

 

hidden1hidden2

Az emberi erőforrásokba történő befektetés védelme

Miért fontos ez az extra biztonsági réteg és honnan ered az ellenállás? A lelki nyugalomtól, valamint a személyzet és a beteg egészségének érdekében a dupla kesztyűviselet által biztosított bizonyított védelemtől eltekintve a dupla kesztyűviselet másfajta védelmi intézkedést is jelent. Például egy kórház számára a dupla kesztyűviselet gyakorlata és politikája a kórház befektetéseire vonatkozó védelem egyik formája. Hogyan?

Mindenekelőtt, a sebész számára a kezei és a gyakorlata jelenti a megélhetést, tágabb értelemben pedig ez a kórház „éltető eleme” is. Az általa a kórházban megszerzett gyakorlatnak és elvégzett munkának értéke van. Ugyanez vonatkozik a teljes műtős személyzetre is. Egészségügyi-gazdasági szempontból a dupla kesztyűviselet a kockázat csökkentése révén védi a kórházi személyzetet és a kórházat.

Olyan egészségügyi szakemberek világítottak rá a szorongásra, a kialvatlanságra, a vérrel való érintkezés utáni, napokig tartó várakozásra és a vizsgálati eredményüktől való félelemre, akik már elszenvedtek éles vagy hegyes orvosi eszközök általi, illetve tűszúrás okozta sérülést. Kézzel dolgoznak és munkájuk attól függ, hogy megkapják-e a lehető legnagyobb védelmet. Ez a fajta sérülés munkaidő kiesést, potenciális érzelmi traumát okozhat a beteg és a személyzet számára egyaránt, sőt akár jogi és pénzügyi következményei is lehetnek.

A kitettség utáni vizsgálat és a megelőző kezelés is költséges lehet. Négy, egyesült államokbeli egészségügyi létesítmény szerint egy hepatitis C vírussal fertőzött beteggel kapcsolatos kitettség kezelésének átlagos költsége 650 USD, egy HIV-fertőzött beteg esetében ez 2 456 USD . A költségek Európában is magasak; Spanyolországban a költségek 172 eurótól kezdődnek, amennyiben a vizsgált beteg eredményei negatívak a hepatitis B és C vírusokra és a HIV vírusra, és elérhetik az 1 502 eurót, ha a beteg eredménye pozitív volt hepatitis C-re és HIV-re .

Egy másik vonatkozás természetesen a műtéti területek fertőzésének kockázata és kezelése, ami kétszeresére növeli a beteg kórházi tartózkodásának hosszát (átlagosan további 16,8 nap), ami 8 napot és további egy hetes (7,4 nap) antibiotikum terápiát igényel  . Ez lényegében az ellátás általános költségeinek 61 százalékos növekedését jelenti .

A dupla kesztyűviselet egyszerű és hatékony módja annak, hogy csökkentsék foglalkozással összefüggő, bőr alatti sérüléseknek való kitettség költségeit.

hidden1hidden2

Képezze tovább agyát a védelem érdekében: Az utolsó kézzelfogható mérföld

Idézet Julie Karlsson sürgősségi nővértől: Azoknak a klinikusoknak, akik nem használják a dupla kesztyűviseletet, azt mondom: „Használják!”. Olyan egyszerű módja ez annak, hogy megvédjék magukat és mindenki mást. A bizonyítékok megmutatják a kockázatokat és a költségeket, a kirakós utolsó darabja pedig a dupla kesztyűviselettel szembeni ellenállás leküzdése, és a dupla kesztyűviselet használatára való nagyobb ösztönzés. Több sebésznek és munkatársának szükséges megvédenie magát a veszélyektől és kockázatoktól, kezdve egy még éberebb, bizonyítékokon alapuló, első a biztonság megközelítéssel történő újragondolással és továbbképzéssel.

Az egészségügyi szakemberek jelezték igényüket és extra védelmet kérnek, továbbá ez a igény prioritásként tűnt fel a jogszabályokban és az ajánlásokban. Például, mind az éles vagy hegyes orvosi eszközökre vonatkozó menetrend az Egyesült Államokban, mind az éles vagy hegyes orvosi eszközökre vonatkozó uniós irányelv (külső hivatkozás, új ablakban nyílik meg) Európában javasolja a dupla kesztyűviseletet mint az éles vagy hegyes orvosi eszközök által okozott sérülések és az ezek valódi következményei elleni védelmi intézkedés. Ezzel összefüggésben a hatóságok, például a Járványkezelési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) , az Munkahelyi biztonsági és Egészségvédelmi Hivatal (Occupational Safety and Health Administration - OSHA) , a Perioperatív Regisztrált Ápolók Egyesülete (Association of Perioperative Registered Nurses - AORN)   és az Amerikai Sebészeti Társaság (American College of Surgeons - ACS) , csak hogy néhányat említsünk, egybehangzóan javasolják a dupla kesztyűviseletet az invazív műtétekhez. A bizonyítékok alátámasztják a dupla kesztyűviselet alapvető normává tételét valamennyi sebészeti eljárásra vonatkozóan , valamint hogy a legtöbb ajánlás, jogszabály és megállapítás nevezze a dupla kesztyűviseletet bevált gyakorlatnak.

Az utolsó érv – és gyakran az utolsó leküzdendő akadály – a dupla kesztyűviselet elfogadásával kapcsolatban általában a tapintási érzékenység. A biztonság terén elérhető nyereséggel szemben a dupla kesztyűviseletből eredő, tapintási érzékenység terén fellépő veszteség elhanyagolható. A dupla kesztyűviselet nem veszélyezteti a teljesítményt; a tanulmányok azt mutatták ki, hogy a dupla kesztyűviselet alkalmazásának kezdeti periódusát követően (a legtöbb sebész két napon belül teljes mértékben hozzászokott  ), a kézügyesség és a tapintási érzékenység nem csökkent a kesztyű nélküli vagy a szimpla kesztyű használattal összehasonlítva   . A dupla kesztyűviselettel szembeni ellenállás leküzdésének egyik módja a minden eddiginél vékonyabb, érzékenyebb műtéti kesztyűk létrehozására irányuló innováció.

A teljes védelem érdekében a következő lépés a dupla kesztyűviseleten alapuló lyukadásjelző rendszer alkalmazása. A színes lyukadásjelző rendszerrel rendelkező dupla kesztyűviselet (a korai észleléshez szükséges tisztán látható, gyors és nagyméretű jelzéssel és a kockázat csökkentésére irányuló gyors cselekvés lehetővé tételével)  még nagyobb biztonságot és a lehető legjobb védelmet jelenti a műtőben a sebész, a személyzet és a beteg számára egyaránt.

hidden1hidden2
hidden1hidden2

'References'

Lépjen kapcsolatba velünk
Mölnlycke Bezárás

Egészségügyi szakember megerősítése

Az Ön által meglátogatni kívánt oldal információi kizárólag egészségügyi szakemberek számára készültek. Az alábbi jelölőmezőre kattintva Ön megerősíti, hogy egészségügyi szakember.