Hogyan előzzük meg a fertőzéseket?

Hogyan előzzük meg a fertőzéseket?

A költséges és életveszélyes kórházi fertőzések megelőzhetők

Minden adott pillanatban több mint 1,4 millió beteg szenved az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésektől (HCAI). Ezek a fertőzések súlyos anyagi következményekkel és szükségtelen szenvedéssel járnak.

Világszerte2 minden 11. kórházi beteg megfertőződik, ami potenciálisan akár életveszélyes szövődményeket is vonhat maga után. Mindez évente átlagosan  7 milliárd euró plusz, szükségtelen kiadást eredményez Európában.3

Hogyan lehet megelőzni a sebészeti területek fertőzéseit (SSI) illetve a kórházban szerzett fertőzásek (HAI) kialakulását?

A fertőzések sikeres megelőzése, valamint a SSI-k és a HAI-k elleni védelem érdekében biztonsági eljárásokat és protokollokat kell életbe léptetni. Egy a nozokomiális kemoterápia hatékonyságára vonatkozó tanulmány (SENIC) kimutatta, hogy az intenzív infekciókontroll és a felügyeleti protokollok a fertőzési arány 32%-os csökkenését eredményezték egy ötéves időszakban.4 A megoldás kulcsa tehát abban rejlik, hogy a protokollokat több szinten a megfelelő termékekkel hajtsák végre.

A bőrfertőtlenítés fontossága

A SSI-ráta ismerete

Vezetői szerep a szervezeteken belül

A megfelelő termék kiválasztása

A bőrfertőtlenítés fontossága

A bőrfertőtlenítés rendkívül fontos a műtéti területek fertőzésének megelőzésében. A kapcsolódó ajánlás szerint 2% klórhexidin-glükonátot és 70% izopropil-alkoholt javasolt használni a bőr dekolonizálására műtét előtt. Ez az ajánlás számos bizonyítékon alapszik, melyek arra utalnak, hogy a szer a bőr műtét előtti aszepszisének biztosítására használatos.5 Ezek a bizonyítékok továbbá arra engednek következtetni, hogy az SSI kialakulásában érintett legtöbb kórokozó forrása maga a beteg saját bőrfelülete6. Ennél fogva a bőr antiszepszisére fektetett nagyobb hangsúly komoly hatást gyakorolhat a fertőzések arányára is.

Az SSI-ráta ismerete

Kimutatták, hogy az SSI-k előfordulási gyakorisága nagy mértékben eltérő lehet a különböző kórházak illetve sebészeti eljárások esetében.7 Azok a sebészeti munkacsoportok, amelyek ismerik a saját SSI arányszámukat, sok esetben képesek azokat csökkenteni egy sor egyszerű, viszonylag olcsó fertőzés megelőzési intézkedés alkalmazása által.

Vezetői szerep a szervezeteken belül

A "SSI-k számának csökkentése érdekében folytatott harc" sikerességében a vezetőség szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A HCAI csökkentésének fontosságát a szervezet minden szintjén érteni és értelmezni kell. Ebben a folyamatban a vezetőknek és vezetési módszereiknek tükröznie kell a HCAI elkerülésének fontosságát. 8

A megfelelő termékek használata az optimális védelem érdekében

A Mölnlycke Health Care-nél büszkén veszünk részt a lehető legbiztonságosabb, egyszer használatos műtéti termékek megalkotásában. A fertőzésmegelőzés áll minden tevékenységünk középpontjában, és folyamatosan törekszünk az olyan új termékek és megoldások kifejlesztésére, amelyek még jobb védelmet biztosítanak a szakemberek és a páciensek számára. A megfelelő termék kiválasztása lényeges elem a sikeres infekciókontroll fenntartásának és fejlesztésének szempontjából.

Biogel® – műtéti kesztyűk

A Biogel Eclipse® Indicator® műtéti kesztyűk kiváló lyukadásjelző rendszerrel vannak ellátva a nagyobb biztonság érdekében. A Biogel® jelző rendszer a kesztyűk kilyukadásának akár 97%-át érzékeli. Ez egy olyan biztonsági megoldás, amely segít minimalizálni a vér útján terjedő kórokozók (beleértve a HIV és hepatitis vírusokat) által jelentett kockázatot mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára. Összességében a Biogel Eclipse® Indicator® műtéti kesztyűk rendelkeznek a piacon a legmagasabb elfogadott minőségi szinttel (AQL) a lyukmentességre vonatkozóan.8

A dupla kesztyűviselésről megállapították, hogy csökkenti a műtéti keresztfertőzést a személyzet és a betegek között.8 A dupla kesztyűviseletet a US AORN (Association of Perioperative Registered Nurses – Perioperatív Regisztrált Ápolók Egyesülete) és a RCS (Royal College of Surgeons of England – Királyi Sebészeti Kollégium, Anglia) is ajánlja. A tanulmányok kimutatták, hogy a perforáció észlelése a műtétek során nyugtalanítóan alacsony (37%) volt a szimpla kesztyűk esetén, összehasonlítva a Biogel Eclipse® Indicator® lyukadásjelző rendszer esetén tapasztalt 87%-kal. Egy második pár műtéti kesztyű hozzáadása jelentősen csökkenti a belső kesztyű perforációját, ami 34,7% a szimpla kesztyűknél, míg 3,8% a dupla kesztyűk esetében.9, 10

BARRIER® – műtéti védőruházat

A BARRIER® műtéti védőruházat a védelem és komfort különböző kombinációit foglalja magában a különféle eljárások változó igényeihez alkalmazva. A BARRIER® operációs kabátok eljárásspecifikus termékek, amelyek hajtogatása könnyű, aszeptikus felvételt tesz lehetővé. Az operációs kabátok egyrészt megakadályozzák a műtéti seb fertőzését, másrészt védelmet nyújtanak a műtői személyzet számára a folyadék-szennyeződéssel szemben. A BARRIER® operációs kabátok különböző szintű védelmet biztosítanak folyadéktaszító anyaguknak köszönhetően. Kielégítik a kevésbé invazív jellegű műtétek igényeit, a megerősítésekkel, vízhatlan ujjakkal és varratokkal pedig a nagyobb mennyiségű testfolyadékkal járó műtétekhez  nyújtanak ideális megoldást. A legnehezebb körülményeknek is eleget lehet tenni egy olyan operációs kabáttal, amely egész felületén áthatolhatatlan a nedvességgel szemben. A BARRIER® operációs kabátok légáteresztő és puha anyaguknak köszönhetően magas komfortszintet is biztosítanak.

A ruházat viseletét úgy fejlesztettük ki, hogy a beteg számára biztonságos, az egészségügyi dolgozók számára pedig kényelmes legyen. Az egyszer használatos zsilipruhák és hosszú ujjú zsilipingek minden nap biztosítják a friss ruhák viseletének kényelmét. Az egyszer használatos zsilipruhák hozzájárulnak a kórházi infekciókontrollhoz.6 A tisztatéri ruhák hatékony fertőzésgátat képeznek és csökkentik a lehámlott bőr vándorlását, amelyek baktériumokat visznek át a személyzetről a környezetbe.5, 7 Tekintse meg a védőruházatok teljes skáláját, amely magában foglalja a sapkákat és a maszkokat is!

BARRIER® – műtéti lepedők

Minden BARRIER® műtéti lepedőt úgy terveztünk, hogy a kórokozók bejutása ellen optimális védelmet nyújtsanak, ezáltal a beteg számára a lehető legbiztonságosabbak legyenek. Azoknál az eljárásoknál, amelyeknél erre szükség van, a vízhatlan anyagoknak köszönhetően hatékony infekciókontroll érhető el, a folyadékmennyiség szabályozása pedig abszorpció útján illetve folyadékgyűjtő zsákok segítségével történik – a szárazabb munkaterület érdekében. Minden termék hajtogatása az optimális aszeptikus kezelést és a könnyű alkalmazhatóságot biztosítja, amely szintén hozzájárul az infekciókontrollhoz. A BARRIER® termékek emellett a lehető legjobb szolgáltatásokkal és szakmai segítséggel egészülnek ki, beleértve mind az optimális használatra vonatkozó képzést, a testre szabott ellátást és a logisztikai megoldásokat, mindezt az Ön szükségletei szerint. Tekintse meg a műtéti lepedők teljes skáláját!

Referencia

 1. Prevention of hospital-acquired infections; A practical guide 2nd edition; World Health Organization; 2012 (http://www.who.int/emc)
 2. National Audit Office. Improving Patient Care By Reducing The Risk of Hospital Acquired Infection: A Progress Report 14 July 2004. 
 3. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report on the communicable diseases in Europe 2008. Chapter 2: Healthcare-associated infections.
 4. Hayley RW, Culver DH, White JW, Morgan WM, Emori TG, Munn VP et al. 1985. The efficacy of infection surveillance and control programs in preventing nosocomial infections in US hospitals. Am J Epidemio. 121:182-205
 5. Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections, 2011
 6. Brote L. 1976. wound infections in clean an potentially contaminated surgery. Acta Chir Scand. 142: 191-200 
 7. Health Protection Agency. Surveillance of surgical site infection in England. London. July 2006. 
 8. Under the knife;  Taking a zero tolerance approach to preventable surgical site infections  in UK hospitals; 2011 (http://med-nexus.co.uk/published/med nexus/media/undertheknifereportfinaljune2011.pdf)
 9. Mölnlycke Health Care Report REPR0833
 10. Judith Tanner et al. A fresh look at perioperative body washing. Journal of Infection Prevention. 2012
 11. Hayek et al, J Hosp Infec. 1986;10:165-172 
 12. Mölnlycke Health Care Report REPR0781
Megosztás

Lyukadásjelző rendszer

A semleges kesztyű alatt viselt színes jelzőkesztyűnek köszönhetően lehetőség van a fertőzések kockázatának csökkentésére mind a klinikusok,...

BARRIER® műtéti maszkok

Az európai szabvány szerint a műtéti maszkok két fő rendeltetése, hogy megvédje a betegeket a személyzet orrából és szájából származó fertőző...