Szembenézés az égési sérülések okozta globális kihívásokkal

Az égési sérülések terápiás megközelítése

A súlyos égési sérüléseket szenvedett emberek sebeit évszázadokon át bekötözték és hagyták, hogy azok maguktól gyógyuljanak. Ezek az emberek gyakran fertőzések áldozatául estek vagy testük szörnyen eltorzult. A gyógyulási és túlélési arányszámok nagy mértékben javultak a helyi kezelések radikális változásai miatt, melyek vetekedtek a betegellátás összes egyéb területén elért haladással.

Az égési sérülések ismertetése

A bőr károsodása hátrányosan érinti az egyén életminőségét és kockázatot jelent a többi életfunkcióra nézve is. A közkeletű kifejezéssel "égésnek" nevezett, hő hatására bekövetkező sérülések jelentősen veszélyeztetik a bőr integritását és védelmi funkcióját. Ennélfogva a kiterjedt égési sérülések jelentik az életet leginkább veszélyeztető és sorsfordító eseményeket, amelyek az egészségügyi ellátásra is jelentős terheket rónak. Az égési sérülésekről azt gondoljuk, hogy kevésbé súlyosak. Mindazon által a betegek sokszor nem fordulnak szakemberhez, így pontos adatok hiányában nem áll módunkban tiszta képet alkotni(Hermans, 2005). A korlátozott kiterjedésű égési sérülések esetén a bőr integritásának sérülése miatt lehetővé válik a baktériumok behatolása, a fájdalom továbbra is az egyik legjelentősebb tünet és maradandó hegek alakulhatnak ki ( Rockwell et al, 1989).

Az égési sérülés tényleges súlyosságát két tényező határozza meg; a sérülés mérete és  mélysége.

Azonban egyéb eseményeket és a beteg általános állapotára vonatkozó tényezőket is figyelembe kell venni, amikor a sérülés súlyosságának az egyén szervezetére gyakorolt hatását becsüljük meg. Ilyen például: a belélegzés útján keletkező sérülés (a trauma idején belélegzett füst és forró gázok révén), a kapcsolódó traumatikus sérülés (mint például az esemény színhelyéről történő menekülés közben elszenvedett végtagtörések) és az alapvető egészségi állapot.

Égési sérülések típusai
Az égési sérülések számos különböző módon keletkezhetnek:
•     Forró tárggyal való közvetlen érintkezés (érintkezés)
•     Lánggal vagy túlhevített gázzal való érintkezés (láng)
•     Forró folyadékkal való érintkezés (forrázás)
•     Magas feszültségű elektromos áram áthaladása a szöveteken
•     Vegyi anyagokkal való érintkezés
•     Sugárzás.

 

Egyéb megoldások

Safetac-technológia

Diabéteszes láb – lábszárfekélyek megelőzése és kezelése

Felfekvések megelőzésének és kezelésének terápiás megközelítése

Megosztás

Kapcsolódó termékek