Sugárterápia

Radioterápia okozta bőrreakciók

Szerző : Magnus Enerbäck, augusztus 23 2013Bejegyzések: Sugárterápia

Bőrreakció megjelenése

A sugárzás által kiváltott bőrreakciók a Radiotherapy Oncology Group (Sugárterápiás Onkológiai Csoport) értékelő eszköze (RTOG) segítségével osztályozhatók. A College of Radiographers (Radiográfusok Szakkollégiuma) által ajánlott klinikai irányelvek;

RTOG 0: Nincs látható bőrreakció
RTOG 1: Halvány vagy fakó eritéma, hő, fájdalom, néha viszketéssel vagy ödémával kísérve.
Majdnem minden beteg szenved ilyen típusú bőrreakcióktól.
RTOG 2a: Lágy vagy világos eritéma, száraz hámlással vagy anélkül (a bőr külső rétegeinek hámlása). RTOG 2b: Foltos, nedves hámlás, mérsékelt eritéma.
RTOG 3: Összefolyó, nedves hámlás és ujjbenyomatot tartó ödéma. A sugárzás okozta bőrreakció osztályozásának második módszere a Radiation-Induced Skin Reaction Assessment Scale (RISRAS, Sugárzás okozta bőrreakció értékelő skála).

Sebkezelés

RTOG 1, 2a: A bőrt kézmeleg vízzel és szükség esetén illatmentes szappannal kell lemosni. Finoman törölje szárazra. A beteg viseljen laza, könnyű pamutruhát dörzsölő varratok nélkül. A dörzsölés megelőzése és a sérült bőr megnyugtatása érdekében használjon semleges hidratálót a puha, rugalmas bőr megőrzése érdekében. Egyes beszámolók szerint az enyhe szteroid krémek csökkentik a viszketést és a gyulladást. Mindennemű irritációt el kell kerülni, mint például szappanok, UV fény, ruházat, tapaszok, az uszodák medencéjében lévő klór vagy borotválkozás borotvapengével.

RTOG 2b: A bőr integritása ekkor már sérült. A nedves sebgyógyulás elveit kell alkalmazni és atraumatikus kötszert kell használni. Traumatikus kötszerek nem alkalmazhatók.

RTOG 3: Ügyeljen az előzőekben említett általános bőrápolási iránymutatások betartására. Szükség esetén a sebet meleg, fiziológiás sóoldattal kell öblíteni. Atraumatikus kötszert kell választani a váladék mennyiségével, a sebágy megjelenésével / a seb állapotával, a seb területével és méretével összhangban. Kövesse a legjobb gyakorlatra vonatkozó elveket a nedves sebgyógyulásra, a fertőzés elleni védelemre, a fájdalom és a trauma csökkentésére és a beteg komfortérzetére vonatkozóan. A re-epitelializáció rendszerint a sugárkezelés befejezése után egy héttel kezdődik.

 

További információért kérjük, látogassa meg a www.sor.org weboldalt.

Megosztás

Mepilex EM – Hatékonysága klinikailag bizonyított
Mepilex EM – Hatékonysága klinikailag bizonyított

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente körülbelül 900.000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Az eritéma az emlődaganatban...

Sugárterápia – A Mepilex EM termék használata
Sugárterápia – A Mepilex EM termék használata

Tekintse meg az útmutató videót. Tisztítsa meg a sebet, illetve az érintett bőrfelületet langyos vízzel és törölje meg a...