Sugárterápia

Mepilex® Lite – hatékonysága klinikailag bizonyított

Szerző : Mölnlycke Health Care, augusztus 23 2013Bejegyzések: Sugárterápia

Katie Digglemann

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente körülbelül 900.000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Az eritéma az emlődaganatban szenvedő és sugárkezelésben részesített nők 80-90%-a esetén fordul elő. Jelenleg nem létezik standard kezelés a sugárzás okozta bőrreakciókra. Ez a vizsgálat az első, amely egy olyan klinikailag hatékony kezelést tesztel, amely megkönnyíti a sugárkezelésben részesülő mellrákos nők életét.

24 beteg esetében 34 eritémás bőrterület fordult elő. Ugyanazon nők esetében a bőrterületek a mell különböző részeiről származtak, s mindegyik különböző sugárdózist kapott. Minden érintett területet két félre osztottak, az egyiket a Mepilex® Lite kötszerrel kezelték, a másikat standard víz alapú krémmel. Az eredmények a sugárzás által keltett eritéma jelentős csökkentését mutatták a víztartalmú krémhez viszonyítva. A Mepilex esetén a RISRASi pontszám átlagos emelkedése 1,7 volt, míg a víztartalmú krém esetén 2,4.

A vizsgálatot végző személy kijelentette, hogy a Mepilex Lite nem csupán a sugárzás okozta eritéma egyértelmű csökkenését mutatta. A nők többsége úgyszintén a kötszert részesítette előnyben a krémmel szemben és úgy vélte, hogy a kötszer növeli a komfortszintet. A tapasztalt fájdalom csökkenéséről is beszámoltak és a kezelés lehetővé tette a nők számára megszokott ruházatuk viselését.

További információ: http://bjr.birjournals.org/

Referencia

1. Diggelmann KV et al. Mepilex Lite dressings for the management of radiation-induced erythema: a systematic in-patient controlled clinical trial. The British Journal of Radiology, 2010.

Megosztás

Radioterápia okozta bőrreakciók
Radioterápia okozta bőrreakciók

Bőrreakció megjelenése A sugárzás által kiváltott bőrreakciók a Radiotherapy Oncology Group (Sugárterápiás Onkológiai Csoport)...

Sugárterápia – A Mepilex EM termék használata
Sugárterápia – A Mepilex EM termék használata

Tekintse meg az útmutató videót. Tisztítsa meg a sebet, illetve az érintett bőrfelületet langyos vízzel és törölje meg a...