Műtét utáni hólyagosodás

A műtét utáni hólyagosodás megelőzése

Szerző : Mölnlycke Health Care, augusztus 23 2013Bejegyzések: Műtét utáni hólyagosodás

A műtét utáni hólyagosodás megelőzése összetett probléma, azonban a következő szempontok segíthetnek a műtét utáni hólyagosodás megelőzésében:

  • A megfelelő kötszer kiválasztása
  • A kötszer megfelelő felhelyezése
  • Az eltávolítás gyakoriságának csökkentése

„A megfelelő kötszer kiválasztása a műtét utáni sebek kezeléséhez megakadályozhatja a hólyagosodást, a macerációt és csökkentheti a fertőzés veszélyét. Ideális esetben a kötszernek áteresztőnek, vízállónak, átlátszónak, nedvszívónak és elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon az ízület mozgásának”16

A Mepilex® Border klinikailag bizonyítottan csökkenti a műtét utáni hólyagosodást a csípő- és térdarthroplasztikán átesett betegek esetén. Számos gyakorló egészségügyi szakember kiegészítette műtét utáni kezelési protokollját a Mepilex Border használatával, és dokumentálta hatását a kezelés kimenetelét javító programokban.

DeMyst G & Meuleneire F 2010  A case study series evaluation of a silicone coated foam dressing
in the treatment of patients undergoing orthopaedic surgery. 
Poszterelőadás a 2010. évi genfi EWMA konferencián.
Catharina Johansson
et al
 2011 An assessment of a self-adherent, soft silicone dressing in
post-operative wound care following hip and knee arthroplasty
Poszterelőadás a 2011-ben Brüsszelben rendezett EWMA konferencián.
Tiina Pukki
et al
 2007 A survey of nursing practitioners to assess the performance of an all-in-one soft silicone foam dressing in post-operative wound care Poszterelőadás a 2007-ben Glasgow-ban rendezett EWMA konferencián.
Tiina Pukki
et al
 2010 Assessing Mepilex Border in post-operative wound care Wounds uk, 2010, Vol 6, No 1

Az egyik legutóbbi megfigyeléses vizsgálat a Mepilex Border használatát elemezte a posztoperatív térd és csípő arthroplasztikai sebek kezelése során.17

E vizsgálat során 146 betegnél alkalmazták a Mepilex Border terméket a műtőben: a kötszer a helyén maradt a negyedik posztoperatív napig, amikor végrehajtották az első rutin kötszercserét. A kötszercsere során az ápolók egy esetjelentő űrlapon dokumentálták a hólyagok megjelenését és az egyéb bőrreakciókat, a sebváladékot, valamint a felhelyezés és eltávolítás nehézségét, és átfogóan értékelték a kötszert.

Egyik beteg esetében sem találtak egyetlen hólyagot sem. A kötszer általános megítélését „nagyon jónak” értékelték az esetek 87%-ában.

Megosztás

Műtéti kötszerekkel szemben támasztott követelmények
Műtéti kötszerekkel szemben támasztott követelmények

Váladék kezelése A Mepilex Border optimális műtét utáni folyadékkezelést biztosít. Az egyedülálló 5 rétegű kialakítás, amely hatékonyan biztosítja a folyadékok...