A megelőzés legfontosabb elemei

A megelőzés legfontosabb elemei - a National Pressure Ulcer Advisory Panel (Nemzeti Decubitus Tanácsadó Testület) és a European Pressure Ulcer Advisory Panel (Európai Decubitus Tanácsadó Testület ) javaslata alapján. A felfekvések megelőzése és kezelése: klinikai gyakorlati útmutató. Washington DC National Pressure Ulcer Advisory Panel (Nemzeti Decubitus Tanácsadó Testület); 2009.1

  • Kockázatfelmérés – a kockázatfelmérési irányelveket nem csupán strukturált módon kell alkalmazni, de szükséges az egészségügyi személyzet oktatása az eszköz használatával és a felfekvés alapvető kérdéseivel kapcsolatban. Minden kockázatfelmérést gondosan dokumentálni kell és újraértékelést kell végezni.
  • A bőr állapotának vizsgálata – a bőr olyan állapota, mint például a nedvesség , fokozhatja a károsodás kockázatát; ennélfogva az átfogó kockázatbecslés részeként strukturált értékelést kell végezni, és szükség esetén gyakorlati óvintézkedéseket kell kezdeményezni
  • Táplálkozás – a tápláltsági állapot értékelése, beutalás dietetikushoz, amennyiben szükséges a táplálkozási támogatáshoz és a hidratáltság felmérése egyaránt kulcsfontosságúak.
  • Áthelyezés – kulcsfontosságú a nyomás csökkentése szempontjából – gyakorisága függ az egyén általános egészségügyi állapotától, a bőr állapotától és az alátámasztó felülettől. A helyzetváltoztatást oly módon kell végezni, hogy biztosítsa a nyomás enyhítését vagy újraelosztását a nyíró/súrlódási erők elkerülése mellett. Meg kell fontolni a 30 fokban döntött oldalfekvő helyzetet. Gondoskodni kell az aprólékos dokumentációról és az egészségügyi csapat megfelelő képzéséről.
  • Alátámasztási felületek – a megfelelő eszközt az egyéni követelmények szerint kell kiválasztani – gyakran újra kell értékelni – különleges figyelmet kell fordítani a sarkokra, hogy lehetőleg teljesen mentesüljenek a nyomástól megfelelően elhelyezett párnák használata révén. Megjegyzés: A NPUAP meghatározta a különböző alátámasztási felületek jellemzőit.
  • Figyelembe kell venni a különleges csoportok szükségleteit – például a műtét előtt álló betegek, idősek, intenzív ellátásban részesülő betegek, gyermekek, mivel ők több gondoskodást igényelhetnek.