A nyomási fekély megelőzése

Megelőzési stratégiák

Szerző : Mölnlycke Health Care, augusztus 23 2013Bejegyzések: A nyomási fekély megelőzése

A felfekvések megelőzési stratégiájának mindig magában kell foglalnia a kockázat és a bőr felmérését, megfelelő táplálkozási támogatást és a nyomás újraelosztását célzó stratégiákat. Egy új stratégia szerint védőkötszert használnak (mint például a Mepilex® terméket) a felfekvés-megelőzési protokoll részeként.

Lap tetejére

Tudjon meg többet a megelőzési stratégiákról

  • A felfekvések megelőzése bonyolult, többtényezős folyamat – az adott környezetre alkalmazható, bizonyítékokon alapuló ajánlásokat kell követni az egészségügyi szakember gondos mérlegelését követően.
  • Számos publikáció tárgyalja a jogi perek kockázatát – fontos megjegyezni, hogy ezek nem csupán a megelőző programok hiányáról, hanem az elfogadott irányelvek megszegéséről is beszámolnak.
  • A közelmúltban megjelent az NPUAP/EPUAP által kidolgozott Pressure Ulcer Prevention and Treatment Clinical Practice Guidelines (Klinikai gyakorlati irányelvek a felfekvések megelőzésére és kezelésére ).
Lap tetejére

A megelőzés legfontosabb elemei

A megelőzés legfontosabb elemei - a National Pressure Ulcer Advisory Panel (Nemzeti Decubitus Tanácsadó Testület) és a European Pressure Ulcer Advisory Panel (Európai Decubitus Tanácsadó Testület ) javaslata alapján. A felfekvések megelőzése és kezelése: klinikai gyakorlati útmutató. Washington DC National Pressure Ulcer Advisory Panel (Nemzeti Decubitus Tanácsadó Testület); 2009.1

  • Kockázatfelmérés – a kockázatfelmérési irányelveket nem csupán strukturált módon kell alkalmazni, de szükséges az egészségügyi személyzet oktatása az eszköz használatával és a felfekvés alapvető kérdéseivel kapcsolatban. Minden kockázatfelmérést gondosan dokumentálni kell és újraértékelést kell végezni.
  • A bőr állapotának vizsgálata – a bőr olyan állapota, mint például a nedvesség , fokozhatja a károsodás kockázatát; ennélfogva az átfogó kockázatbecslés részeként strukturált értékelést kell végezni, és szükség esetén gyakorlati óvintézkedéseket kell kezdeményezni
  • Táplálkozás – a tápláltsági állapot értékelése, beutalás dietetikushoz, amennyiben szükséges a táplálkozási támogatáshoz és a hidratáltság felmérése egyaránt kulcsfontosságúak.
  • Áthelyezés – kulcsfontosságú a nyomás csökkentése szempontjából – gyakorisága függ az egyén általános egészségügyi állapotától, a bőr állapotától és az alátámasztó felülettől. A helyzetváltoztatást oly módon kell végezni, hogy biztosítsa a nyomás enyhítését vagy újraelosztását a nyíró/súrlódási erők elkerülése mellett. Meg kell fontolni a 30 fokban döntött oldalfekvő helyzetet. Gondoskodni kell az aprólékos dokumentációról és az egészségügyi csapat megfelelő képzéséről.
  • Alátámasztási felületek – a megfelelő eszközt az egyéni követelmények szerint kell kiválasztani – gyakran újra kell értékelni – különleges figyelmet kell fordítani a sarkokra, hogy lehetőleg teljesen mentesüljenek a nyomástól megfelelően elhelyezett párnák használata révén. Megjegyzés: A NPUAP meghatározta a különböző alátámasztási felületek jellemzőit.
  • Figyelembe kell venni a különleges csoportok szükségleteit – például a műtét előtt álló betegek, idősek, intenzív ellátásban részesülő betegek, gyermekek, mivel ők több gondoskodást igényelhetnek.
Lap tetejére

A nyíróerők kockázatának csökkentése – Mepilex Border használata

A Mepilex® Border egy abszorbens öntapadó kötszer, amely alkalmazható felfekvések kezelésére és megelőzésére – egyedi 5-rétegű szerkezetének és a szabadalmaztatott puha szilikonos Safetac® ragasztási technológiának köszönhetően bizonyíthatóan háromszoros védelmet nyújt a felfekvések kialakulásának kockázati tényezőivel szemben és kevesebb fájdalmat okoz a kötszercsere során.

A Safetac® technológia lehetővé teszi a kötszer eltávolítását és cseréjét anélkül, hogy tapadó képessége elveszne. Használatával rendszeresen ellenőrizhető a bőr állapota számos jelenlegi felfekvés megelőzési protokollnak megfelelően anélkül, hogy a kötszert cserélni kellene.

Az in vitro vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Mepilex® Border akár 50%-kal segíthet csökkenteni a szövetre gyakorolt nyíróerők hatását a viselés során. A Mepilex® Border nélkül a védtelen bőr ki van téve a nyírófeszültség káros hatásainak22.

Lap tetejére

A bőr mikroklímájának kezelése – Mepilex Border használatával

In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a Mepilex® Border – egy sor más kötszerhez hasonlítva – a legjobb képességekkel rendelkezik a nedvesség felszívására, megőrzésére és kibocsátására, a megfelelő nedvességegyensúly fenntartására, a bőr szárazon tartására, s így biztosítja a bőr optimális állapotának fenntartását a fekélyek kialakulásának megelőzése érdekében.23

Lap tetejére

Pozitív eredmények klinikai eset-tanulmányokban

 

Számos gyakorló egészségügyi szakember használja a Mepilex Bordert az általa alkalmazott megelőzési protokollal együtt és dokumentálta annak jótékony hatását az eredményjavító programokban.
Máig 15 esettanulmányt dokumentáltak, amelyben közel 1000, heves fájdalomban szenvedő beteg vett részt.


Kérjük, vegye figyelembe. A Safetac technológiával gyártott kötszerek alkalmazása nem teszi szükségtelenné a felfekvés megelőzésére szolgáló átfogó program kidolgozását (azaz a felületek alátámasztását, a pozicionálást, táplálást, hidratálást, bőrápolást és mobilizálást).

Megosztás

Költséges sebek
Költséges sebek

A felfekvések világszerte jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerekre....

A nyomási fekély története
A nyomási fekély története

A felfekvés nem új jelenség. Az első irodalmi beszámolók...

Kockázati tényezők
Kockázati tényezők

A belső és külső tényezők, mint az általános egészségi és tápláltsági...

Kategorizálás
Kategorizálás

A seb állapotának leírásához az EPUAP és az NPUAP1 ajánlása szerint a felfekvéseket...

Sikeres kezelés
Sikeres kezelés

A felfekvések kialakulásának szempontjából veszélyeztetett betegek már...