Fertőzés megelőzése

HAI, SSI vagy HCAI – miben különböznek ezek1

Szerző : Mölnlycke Health Care, augusztus 23 2013Bejegyzések: Fertőzés megelőzése

A kórházban szerzett fertőzések (HAI, hospital acquired infections) és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HCAI, healthcare associated infections) olyan kifejezések, amelyeket felváltva használnak, és meghatározásaik átfedik egymást. 
 
A kórházban szerzett fertőzések (HAI) olyan fertőzésre utalnak, amely a kórházi felvételt követően 48 óra vagy annál hosszabb idő alatt alakul ki a betegben1.

A műtéti terület fertőzései (SSI, surgical site infections) olyan fertőzések, amelyek műtétet követő 30 napon belül vagy implantátum behelyezése esetén egy éven belül alakulnak ki, és úgy tűnik, hogy a fertőzés összefügg a műtéttel. A posztoperatív SSI-k a sebészeti páciensek leggyakoribb, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzései.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HCAI) olyan fertőzésekre utalnak, amelyek egészségügyi ellátás keretében alakultak ki akut (kórházi) vagy (HCAI) nem akut helyzetben1. Tehát a HCAI-k egyaránt vonatkoznak a kórházakban és a nyílt gondozás során (mint például ápolási otthonokban) szerzett fertőzésekre.

Referencia

  1. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report on the communicable diseases in Europe. 2008: Ch 2: Healthcare-associated infection
Megosztás