Sebkezelés

A seb jellemzőire nagy figyelmet kell fordítani a seb gyógyulását legjobban támogató környezet kialakítása érdekében. A sebtisztulást és a szisztémás fertőzést a fentiekben áttekintettük, azonban a biológiai terhelés, a váladékkezelés és a gyógyulás is fontos szempontok.


A biológiai terhelés növekedése
A „bakteriális biológiai terhelés” vagy a fekély felületén lévő baktériumok különböző fokozatainak leírására használt kifejezések közé tartoznak a „szennyezett”, „kolonizált” vagy „fertőzött” . Az adott fokú bakteriális egyensúly elérését a sikeres sebellátás kulcsfontosságú célkitűzéseként azonosították10. Megállapítást nyert, hogy a bakteriális terhelés növekedése késleltetheti a gyógyulást, annak kudarcát vagy akár a seb deteriorációját okozhatja 11.

A biológiai terhelés növekedése helyileg, sebtisztítás és antimikrobiális kötszerek alkalmazásával kezelhető. Az antimikrobiális kötszerek legnagyobb előnye, hogy képesek csökkenteni a biológiai terhelést, a fertőzés kockázatát, és olyan környezetet hozhatnak létre, amely megfelelően elősegíti a sebgyógyulás normális menetét12. Az antimikrobiális szerek lábfekélyek kezelésére történő alkalmazásának fő célja a biológiai terhelés megelőzése és kezelése, valamint a későbbi gyógyulási folyamat felgyorsítása.