A nedvesség egyensúlyban tartása

A nedves sebkörnyezetről ismert, hogy a gyógyulást segíti a granuláció támogatásával valamint segíti a sebtisztulást az autolysis révén.
9. A seb nedvességszintjét egyensúlyban kell tartani annak megakadályozása érdekében, hogy a sebágy túl szárazzá vagy nedvessé váljon, mert mindkét állapot késleltetheti a sebgyógyulást.

A kötszer kiválasztásakor biztosítani kell a nedvességszint egyensúlyát és optimális környezetet kell létrehozni a gyógyulás érdekében. Krónikus seb, mint például diebéteszes lábfekély esetén a sebváladékok olyan enzimeket tartalmazhatnak, amelyek károsíthatják a gyógyulási folyamatot.  Az optimálisan nedves sebkörnyezet biztosításához és egyidejűleg a környező bőr macerációtól való megóvásához a kötszernek néhány alapvető tulajdonsággal kell rendelkeznie.

A kötszernek a váladékot fel kell szívnia és meg kell tartania. A káros, krónikus sebváladékot távol kell tartania a környező bőrtől, hatékonyan kell teljesítenie, amikor a láb talpi területeinek teherhordó felületein használják, valamint könnyen eltávolíthatónak és bizonyíthatóan költséghatékonynak kell lennie. Kontakt kötszerek – minimalizálják a sebágy károsodását.