Érrendszer vizsgálata

Alapvető fontosságú, hogy meghatározzák a láb vaszkuláris állapotát: a leletek nagy mértékben befolyásolják a fekély kezelését, meghatározzák a sebgyógyulás valószínűségét, és azonosítják a revaszkularizáció szükségességét3,6,7. A vizsgálat során ajánlatos;  a lábpulzusok tapintása – a dorsalis pedis és a posterior tibia pulzusok tapintását el kell végezni. Ha a pulzusok nem tapinthatók, vagy felmerül az artériás betegség gyanúja, akkor egyéb vizsgálatok szükségesek, mint például Doppler teszt a boka- brachiális nyomás index (ABPI) meghatározása.

Jelentős perifériás artériás betegség gyanúja esetén, szakértői véleményt kell kérni a team érsebész tagjától. Törekedni kell az artériás kockázati tényezők kezelésére olyan személyeknél, akiknek a véráramlása feltehetően rossz. Bizonyos tényezőkről ismert, hogy növelik az artériás betegség kockázatát, például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.
E tényezőket azonosítani kell, és olyan kezelési stratégiákat kell bevezetni, amelyek célja, hogy minimálisra csökkentsék az artériás kockázati tényezőket. Az IDF6,7 a következőket ajánlja:
Figyelmet kell fordítani a vérnyomásra, a diszlipidémiára (abnormális lipidszint a vérben), a dohányzásról való leszokásra, valamint az antitrombocita szerekre, így például az aszpirinre.