Diabéteszes lábfekély

A cukorbetegség előfordulása, szövődmények, lábfekélyek

Szerző : Mölnlycke Health Care, augusztus 23 2013Bejegyzések: Diabéteszes lábfekély

A cukorbetegség egyre gyakrabban előforduló betegség. A legújabb becslések szerint világszerte mintegy 285 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a szám 2030-ra nagymértékben megnövekszik, s eléri a 439 milliót (Shaw et al 2010).

A cukorbetegek számos, az állapotukkal kapcsolatos komplikációra hajlamosak. Ezek közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek, így például a szívinfarktus vagy az agyvérzés megnövekedett incidenciája és a mikrovaszkuláris komplikációk, mint a retinopátia, amely vaksághoz vezethet, vagy a nefropátia, amely veseelégtelenséget eredményezhet. A cukorbetegség egyik legsúlyosabb komplikációja az amputáció, és becslések szerint valahol a világon minden harminc másodpercben amputálják valakinek az alsó végtagját a cukorbetegség eredményeképpen, és ezen amputációk nyolcvanöt százalékát lábfekély előzi meg (International Diabetes Federation (IDF, Nemzetközi Diabétesz Szövetség, 2005). Az összes cukorbeteg körülbelül 15%-ánál alakul ki élete során lábfekély (Bakker 2005), és minél nagyobb a cukorbetegek száma, annál nagyobb számban van szükség a fekélyek kezelésére.

A diabéteszes lábfekély (DFU) a definíció szerint „teljes vastagságú seb a diabéteszes beteg bokája alatt, függetlenül az időtartamtól” (IDF 2005.) A lábfekélyek neuropátia vagy perifériás artériás betegség eredményeként alakulnak ki elszigetelten vagy együttesen, besorolásuk: neuropátiás láb, iszkémiás láb vagy neuroiszkémiás láb - A neuropátiás láb gyakran meleg, jól perfundált lábként jelentkezik tapindható lábpulzusokkal. A 10 g monofil vagy 128 MHz-es hangvilla használatával végzett nem invazív vizsgálatok szenzoros veszteségről árulkodnak. A fekélyképződés általában a talpon található az elhanyagolt kallusz és a nagyfokú talpi nyomások területén. Az iszkémiás láb/fekély hideg, és a lábon tapintható pulzusok hiányoznak tapintás során. A láb gyakran fájdalmas. A fekélyek gyakran láthatók a láb szélén, a lábujjak hegyén vagy a sarok hátulja körüli területeken. Neuroiszkémia esetén a fenti tényezők kombinációja jelentkezik.

Az IDF álláspontja szerint a diabéteszes láb okozta problémák megelőzése és kezelése a következőket foglalja magában:
  • A lábfej évenkénti vizsgálata
  • A veszélyeztetett láb azonosítása
  • A cukorbetegek és az egészségügyi szakemberek oktatása
  • Megfelelő lábbeli
  • Az összes lábprobléma gyors kezelése

 


Megosztás

A veszélyeztetett láb éves szűrővizsgálata

Az IDF (2005) és a National Institute for Clinical Excellence3 az Egyesült...

A cukorbetegek és az egészségügyi szakemberek...

Randomizált, kontrollált vizsgálatokból csak korlátozott mennyiségű bizonyíték...

Megfelelő lábbeli

A rosszul illeszkedő cipők, amelyek túlzottan dörzsölik vagy szorítják a lábfejet, fekélyesedéshez...

A lábproblémák gyors kezelése

Már 1986-ban kimutatták (Edmonds et al 1986), és azóta számos irányelvben...

Sikeres kezelés – Safetac technológia

A Safetac technológiával gyártott kötszerek használatának előnyeit a diabéteszes...

Nehezen gyógyuló lábfekélyek sikeres...

Bár a bizonyítékok a mai napig korlátozottak, a modern terápiák használata,...